Header Ads

Sijelo kod Marinka Božića - Hrvatska Poljana | 20.1.2019.

FOTO: Danijel Marković 
U razgovoru s mještaninom Hrvatske Poljane Marinkom Božićem, razgovarali smo o selu, ljudima i pjesmama. Razgovor smo vodili u njegovom domu na sijelu 20.1.2019. godine

Marinko Božić rođen je 2.2.1952. godine, od oca Mije zvanog Mike i majke Jele rođene Crvenković. Božić je pričao da je u selu za njegova djetinjstva bilo puno više ljudi. U prethodnih nekoliko godina, mnogi su preminuli, a mnogi su odselili, posebno omladina u potrazi za boljim životom.

Poljana je bila poznata po mnogim sviračima i pjevačima. Za svoju porodicu govori da su mnogi svirali, a među njima je i Petar Crvenković zvani Džidžan koji je i njega učio svirati. Petar je inače bio stric njegove majke. Od bližnjih svirači su mu bili dvojica stričeva, njegov pokojni otac i brat Ivan koji je i danas aktivni muzičar.


Također je poznata i porodica Marković, koja je izrodila i dva pjevača i mnogo svirača. Jedan od njih je i Mato Marković koji je bio profesionalni svirač violine, završio muzičku akademiju u Tuzli, svirao po raznim orkestrima i snimio dvije singl ploče početkom 70-ih godina. Drugi je Stjepan Marković koji je svirao gitaru i koji je također snimio dvije singl ploče početkom 70-ih godina. Ivica Marković svirao je klarinet, a najmlađi Marko Marković je svirao gitaru. Niko Marković svirao je trubu. Od navedenih, samo su Stjepan i Ivica živi.

Porodica Iveljić je poznata po sviračima šargija, a jedan od najpoznatijih je Ivo Iveljić, inače Marinkov tetak. Crvenkovići su svirali violine i šargije. Jedan od poznatih i živih svirača violine u Hrvatskoj Poljani je Ivo Crvenković. Porodica Božić je isto izrodila svirače, a Marinko Božić ostao je jedini aktivni svirač u selu.

Mnoge pjesme koje voli pjevati naš sugovornik, prenio mu je pokojni otac, dvojica ujaka, pokojni Mijo Crvenković, svirač violine, Božo Ivić koji je svirao šargiju, a svi su učili od pokojnog Petra Crvenkovića – Džidžana. Petrovi sinovi, Rudolf i Pejo također su svirali šargiju. Marinko navodi i najstarijeg svirača ovog sela, Tunju Markovića koji je svirao šargiju na svim sijelima i u svim selima od Ozrena do Majevice.

Tekst/Video: Danijel Marković




Nema komentara

Autor slika teme: Xaviarnau. Pokreće Blogger.