Header Ads

VIDEO: Završen projekt UG Modrac "Uklanjanje divljih deponija i uređenje kanala za odvodnju oborinskih voda"

FOTO: Danijel Marković 
Dana 19.5.2020. godine završena je provedba projekta pod nazivom "Uklanjanje divljih deponija i uređenje kanala za odvodnju oborinskih voda". Projekt finansira Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice tuzlanskog kantona. 

Prvi dio projekta odrađen je u općini Lukavac, u mjestu Bistarac Donji u istoimenoj mjesnoj zajednici. Prokopano je nešto preko 200 metara kanala za odvodnju oborinskih voda koji je godinama ugrožavao nekoliko stambenih objekata, gdje su i s manjim oborinama izljevali postojeći kanali. 


Drugi dio projekta radi se na području MZ Kiseljak u mjestu Hrvatska Poljana i Kiseljak. Dvije skupine volontera radile su odvojeno. Prva skupina volontera koja je došla iz Lukavca, inače osobe koje se amaterski bave ekstremnim biciklizmom uređivala je biciklističku stazu prema jezeru Modrac. Svoje radove vršit će do završetka cijele dionice.

Druga skupina čistila je pješačku stazu koja vodi od divlje deponije koja se nalazi na nekadašnjem parkingu do jezera Modrac. Od parkinga prema jezeru vode dvije staze koje se spajaju u jednu. Staza je rađena sredinom 70-ih godina na radnim akcijama. Posljednih 30 godina staza je posve zapuštena kako je krenula destrukcija jezera kao i ratnim dejstvima, da bi se konačno prestala koristiti i krenuti uništavati. 

Posljednjih godina primjećena je krađa ivičnjaka, a uništenje pospješuju i traktori koji izvlače drva iz šume, kao i stalna vlaga jer je staza uvijek prekrivena debelim slojem lišća i zemlje.

Zbog kvara na mehanizaciji izvođača radova, čišćenje same deponije kasnilo je nekoliko sati, da bi se nastavilo istoga dana u kasnim satima. Mašinski radovi trajali su do utorka 19.5. i završena je u kasnim večernjim satima.

Radovi na projektu dovršeni su oslobađanjem donje platforme parkinga od smeća i raslinja. Određeni dio otpada je ostao zbog nedostatka sredstava. Nanosi smeća nisu mogli biti procjenjeni jer je bilo zaraslo i skriveno. Preostali otpad pripremljen je za odvoz koji će UG Modrac probati organizirati s JKP "KOMUNALAC" Tuzla. 

Moramo napomenuti da je na akciji bio volonter iz Bokavića, općina Lukavac, Hamid Hodžić koji je u 76-oj godini života, ali s s radošću odazvao akciji.

Ovim putem zahvaljujemo se na potpori Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice tuzlanskog kantona koji UG Modrac podržavaju nekoliko godina.

Danijel Marković

Nema komentara

Autor slika teme: Xaviarnau. Pokreće Blogger.