Header Ads

VIDEO: Proslava svetoga Dominika, zaštitnika crkve i Hrvatske Poljane i blagoslov kapele "Gospe od brze pomoći" 8.8.2019.

FOTO: Danijel Marković 
Dana 8.8. obilježava se sveti Dominik de Guzman, svetac rođen 8.8. 1170. godine u Španjolskoj, a preminuo je 6.8.1221. Pokopan je u Bolonji. Sveti Dominik -  zaštitnik crkve u Poljani Hrvatskoj, selu nadomak Tuzle koje pripada župi Morančani. Povijest crkve na ovom mjestu je veoma interesantna. Koncem 19. stoljeća u Tuzlu se doseljava nekoliko talijanskih obitelji Piccolotti. Domenika Piccolotti i njen muž Antonio došli su u ovo selo i stekli golemo imanje. Kako je crkva moranjačka bila daleko, a ostarjela Domenika nije mogla ići u Morančane, sama je dala izgraditi na svojoj njivi kapelicu i posvetila je svom nebeskom zaštitniku, svetom Dominiku. Tu se ona privatno molila kroz punih deset godina do 1931. godine, kada je ostavila ovaj svijet u 87-oj godini života. 


Njezini sinovi nisu klonili kapelicu, nego su na njezin spomen dobroj majci u zahvalu pozivali svake godine župnika da služi svetu misu. 1966. godine podignuta je nova kapelica, jednostavna, onolikih dimenzija za koje se mogla dobiti dozvola. Sagradio ju je vlč. Marijan Pešić. Radove je nastavio vlč. Mato Ivkić. Filijala je otvorena i svake nedjelje se služila sveta misa. Nadograđivana, na brzinu pravljena, prokisivala je, plafon nije imala, oko nje ograda ostarila. Svijet se okupljao, vidjelo se i znalo da tako ne može ostati, treba sve urediti. Radove je započeo vlč. Šimo Janjić. Na kapelu je 1975. stavljena fasada, a u jesen 176, tokom lijepih dana, izmjenjen je krov i unutra potpuno uređena. 

23. listopada 1976. godine, tadašnji biskup blagoslovio je kapelicu. 1997. godine župa Morančani u tuzlanskom dekanatu pod vodstvom svoga župnika vlč. Bartola Lukića obnovila je svoju filijalnu crkvu u Poljani Hrvatskoj koju je na spomendan svetoga Dominika 8.8.1998. godina blagoslovio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Ukoliko želite naručiti dupli DVD proslave, kliknite na link.

Nema komentara

Autor slika teme: Xaviarnau. Pokreće Blogger.