Header Ads

Završeno nasipanje puta do korita rijeke Jale - Most na rijeci Jali potrebitiji nego ikad

FOTO: Screenshot 

Put koji spaja 3 mjesne zajednice, Bistarac Donji, Bokaviće i Kiseljak, koje se nalaze u dvije općine skoro je završen. Put koji je bio prohodan prošlog stoljeća zapušten je tijekom 70-ih godina, da bi 1985. godine bile pokrenute radne akcije koje su ovaj put trebale opet staviti u funkciju, ali  akcije nikada nije dovršena zbog nedostatka sredstava i nereguliranje vodotoka rijeke Jale koja je 80-ih godina sama probila sadašnje korito i samim zagađenjem rijeke Jale od strane TE Tuzla koja je kontaminirala poljoprivredna zemljišta teškim metalima s obje strane rijeke Jale. 

UG Modrac započima radove na dijelu koji pripada MZ Kiseljak 2015. godine i kroz nekoliko projekata uspjela je urediti dionicu koja je bila zapuštena 30 godina. Zaraslu i močvarnu, u prohodnu dionicu za radne mašine, pješake, a uskoro i ostala vozila napravili su mještani Hrvatske Poljane. 


Očišćena je i jedna mjesna deponija, kao i smeće koje redovno donosi rijeka Jala. 2019. godine, mještani Bistarca Donjeg započinju uređenje svog dijela puta u dužini od cca. 800 metara i u dvije akcije koje su organizirali uspjeli su dovršiti uređenje puta (Video s akcije). Ove, 2020. godine, kada se izvode radovi na uređenju jednog dijela korita rijeke Jale, put na Bistaračkoj strani nasut je do dosadašnjeg korita rijeke Jale. 

Naime, prije 50-ak godina, rijeka Jala je sama probila svoje korito i dosadašnji vodotok zahvatio je dio puta, koji će nakon završetka uređenja korita biti uređeno. Izvođači radova na uređenju korita rijeke Jale nasuli su preostali dio puta na tuzlanskoj strani koji nije mogao biti završen zbog nedostatka sredstava.

(Danijel Marković)

Nema komentara

Autor slika teme: Xaviarnau. Pokreće Blogger.