Header Ads

Talijani u Kiseljaku: Đovani i Maria Piccolotti


FOTO: Iz knjige Italijani u Tuzli 1880 - 2019, Tihomir Knežiček 

Giacchio Giovani Đovani Johan Piccolotto je peti potomak Antonia i Domenice koja je darovala zemljište za crkvu u Poljani koja je posvećena svetom Dominiku (pročitaj više), a rođen je 28.4.1884. godine u Sarajevu. Obitelj je živjela blizu izvora na Kiseljaku kod Tuzle*1, gdje je Đovani sagradio tri kuće. U jednoj je živio sin Dano sa obitelji dok nije odselio u Tuzlu. Druga kuća je bila za Đovanija i njegovu suprugu Mariu. Treća kuća je bila kuća na sprat gdje su sobe za goste bile na spratu, a u prizemlju je bila kafana koju je vodila Olga zvana Beba. 


Kad je Đovani preselio u Tuzlu, davao je kafanu u najam. Kafanu, u kojoj je uvijek bila muzika, posjećivali su izletnici koji su dolazili iz Tuzle, Živinica i okolnih mjesta na kupanje u Spreči, a kasnije jezeru Modrac. Đovani je bio zemljoposjednik, imao nekoliko mlinova za pšenicu na rijeci Spreči, blizu jezera Modrac i bavio se poljoprivredom, uzgojem kukuruza i pšenice. 

Mlinarski zanat je naučio u Osijeku, a kod mlinara Kesllera, vlasnika 7 mlinova, upoznao je njegovu kćerku, buduću suprugu. Vjenčao se sa Mariom Kessler rođena 26.11.1889. godine u Osijeku, porijeklom iz Njemačke. Maria je cijeli život bila domaćica. Đovani i Maria su u braku dobili četvero djece – kćerke Mariju Jelku, Olandu, Miru i sina Danijela.

Johan sa suprugom Marijom

1. Tadašnji izvor bio je na današnjem lokalitetu gdje Kiseljak crpi pivara Tuzla, u blizini starog hotela

IZVOR: Italijani u Tuzli, 1880 – 2019, Tihomir Knežiček, strana 293.

Nema komentara

Autor slika teme: Xaviarnau. Pokreće Blogger.