Header Ads

Radna akcija u Bistarcu Donjem: Obnovljen plan star 34 godine

FOTO: Danijel Marković
U subotu 30.3.2019. organizirana je radna akcija krčenja puta u Bistarcu Donjem, istoimenoj mjesnoj zajednici koja pripada općini Lukavac. Na radnoj akciji učestvovali su mještani Bistarca Donjeg kojima ova dionica puta mnogo znači. Radi se o trasi puta koju je ucrtala Austro-ugarska i spada u najstarije puteve u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik MZ Bistarac Donji Jozo Tunjić, izjavio je da je ovo nastavak projekta kojeg su dogovorile tri MZ – Mjesne zajednice Bistarac Donji, Bokavići i Kiseljak, kako bi se dionica Bistarac - Kiseljak stavio u funkciju. Dužina dionice je negdje oko 750 metara, a širina samog puta iznosi od 12 do 14 metara. Krajnji cilj je doći do rijeke Jale gdje je planirana izgradnja mosta.


Ova dionica započeta je 1985. godine na radnim akcijama, kao i dionica koja ide iz mjesta Hrvatska Poljana prema Bistarcu. 2015. godine UG Modrac započima radove na dijelu koji pripada MZ Kiseljak i kroz nekoliko projekata uspjela je urediti dionicu koja je bila zapuštena 30 godina, zaraslu i močvarnu, u prohodnu dionicu za radne mašine i pješake. Očišćena je i jedna mjesna deponija, kao i smeće koje redovno donosi rijeka Jala. Ove godine postignut je cilj i došlo se do rijeke Jale, što još trebaju dovršiti mještani Bistarca Donjeg.

Jedan od uzroka zapostavljanja ove dionice je nereguliranje vodotoka rijeke Jale koja je 80-ih godina sama probila sadašnje korito i samim zagađenjem rijeke Jale od strane TE Tuzla koja je kontaminirala poljoprivredna zemljišta teškim metalima s obje strane rijeke Jale.

Mještanin Bistarca Donjeg, Ivan Tomić, izjavio je da mu je drago zbog čišćenja puta i da se sjeća da je taj put bio turistički put, koji je Bistarac i okolna mjesta povezivao s Kiseljakom. Na rijeci Jali bio je drveni most zvani Matin brod. 

Samim krčenjem ispunit će se mnogi planovi stari mnogo godina, a u budućem vremenu razgovarat će se s kantonalnim vlastima o stavljanja ove dionice u funkciju koja povezuje 3 mjesne zajednice i dvije općine.

Tekst/Foto/Video: Danijel Marković



Nema komentara

Autor slika teme: Xaviarnau. Pokreće Blogger.