Header Ads

NEKADAŠNJI TUZLANSKI KISELJAK (Tuzlanski vremeplov)

FOTO: Tuzlanski vremeplov, Dragiša Trifković 

Nazvali su ga Tuzlanski Kiseljak iako je od grada udaljen dvanaest kilometara. Prije rata išlo se kraćim putem i to kroz Kolonu (Kreka), pored Pepija, Kulovića konaka, zatim preko Husina, sela Ševara i spuštalo se niz Strane u Kiseljak. Naselje čini tridesetak kuća, od toga pet naseljenih porodicama sa stalnim boravkom. Sem tih pet, sve su napravljene poslije prvog svjetskog rata. Prvi su kuće izgradili porodice Antić (zvani Piperci) i Štitić. Milan Antić otkupljivao je sirovu kožu i isporučivao dalje, a porodica Štitić podigla je čardak na sprat, neobičnog oblika, u centru Kiseljaka. Tu su zatekli stalno naseljenu porodicu Johana Pikolotia koji je imao mlin na rijeci Spreči. 


Veći ugostiteljski objekat sagrađen početkom ovog vijeka imao je Mikajlo Milić. Ubrzo je dr. Bučić, tuzlanski ljekar, sagradio i otvorio sanatorij sa 25 ležaja i udobnog smještaja za rekonvalescente. Nešto kasnije na Kiseljaku grade kuće za odmor porodice: Milanović, Trifković, Berbić, Pesah, Danon, Đerić, Alajbegović, Trajer, Todić, Simić, Kovačević, Žunić, Hadžiefendić, Šehanović, Popić, Miličić, Milić, Bajić, Peciković, Delibegović, trgovac Hrustić podiže veću zgradu i otvara trgovinu mješovite robe, Alibeg Morankić otvara veći ugostiteljski objekat sa baštom pored izvora kisele vode, Pero Stanković otvara manji hotel, Avdaga vlasnik hana u Tuzli ljetuje u Štitića čardaku, poreznik Jovanović, porodice Karić, Ninić, Popić, a porodice Telalbašić i Gluhić posjedovali su na Jenjidunji ljetnikovac u čijoj blizini su kuće s istom namjenom, Osmanage Prcića i Jovaca Vasiljevića. 



Svakako da je Kiseljak rijedak dar prirode. Od kiseljačkog izvora put vodi do kupališta na rijeci Spreči gdje je u danima ljetnih mjeseci mlado i staro provodilo dane. Ta prirodna ljepota zbližila je ljude bez obzira na stalež i naciju. Neki od vlasnika dozvolili su da na njihovom prostoru mlađi muškarci igraju fudbal i odbojku. Dr. Stevan Miličić, ne samo da je ustupio zemljište, nego je i materijalno pomogao izgradnju tenis igrališta. Sve te ideje i obećanja su realizirani. Na razvoju Kiseljaka najveće su zasluge dr. Dragana Bučića koji je u Tuzli govorio o ljekovitosti kisele vode, o njenim sastojcima, a posebno o povoljnim uslovima, jeftinoj građi za gradnju privatnih izletničkih kuća. I slušajući tog poštovanog čovjeka mnogi su se nastanili, a da se nisu pokajali.

Hvala gosp. Almi Krdžalić na ustupljenim informacijama
IZVOR: Tuzlanski vremeplov - Dragiša Trifković

Nema komentara

Autor slika teme: Xaviarnau. Pokreće Blogger.