Header Ads

Teferiči na Spreči (KISELJAK)

FOTO: Tuzlanski vremeplov - Dragiša Trifković 
Na Jenji Dunji, jednom od izletišta Tuzlaka na rijeci Spreči, udaljenom od Tuzle 18 kilometara priređivali su se početkom ovog vijeka masovni teferiči. Središte je bilo kod mlina gdje se nalazio ljetnikovac organizatora teferiča Osmanage Prcića, trgovca iz Tuzle i posjednika imanja na kome se sve to odigravalo. Jeni Dunja bi tih ljetnih subota i nedjelja bila prepuna izletnika iz okolnih sela: Šerića, Ševara, Poljica, Banovića, a u nešto manjem broju dolazili su Prcićevi gosti (poslovni prijatelji) i Tuzlaci „za svoju forintu“.



FOTO: Internet 
Osim kupanja na rijeci Spreči i brani mlina priređivana su i razna takmičenja. Moglo se vidjeti oružje staro po stotinu i više godina. Tada bi se izvelo gađanje iz starih pušaka na metu koja se nalazila na Stranama. Osim toga, održavale su se konjske i pješačke trke, bacalo kamena s ramena, pelo uz gredu, skakalo na mješinu, pjevalo i veselio kako je ko mogao i umio. Osman Prciš postavio bi veliki gramofon i čovjeka koji bi njime rukovao i prisutne zabavljao pjesmom koja je iz te čudne naprave daleko odjekivala.
Među seljacima tog dijela Spreče i autohtonih Tuzlaka, Muslimana, Hrvata, Srba i Jevreja, tu se mogao vidjeti i ne mali broj Mađara, Slovaka, Talijana i drugih narodnosti.

IZVOR: Tuzlanski vremeplov - Dragiša Trifković
Pronašao: Danijel Marković

1 komentar

valeryaniaccarino kaže...

Caesars Rewards Launches In New Jersey and S.B.A.R.
“BetMGM and Caesars 동두천 출장안마 Rewards 대구광역 출장샵 launched in New Jersey and S.B.A.R. on 대전광역 출장안마 Tuesday, making it the second-largest 청주 출장샵 casino in the United 서산 출장안마 States

Autor slika teme: Xaviarnau. Pokreće Blogger.